A jóga megváltoztatta az életem.

50 éves koromban, két éve mentem először gerincjógára Emeséhez, majd később kezdő és középhaladó jógára. Íróasztalnál és számítógépnél töltöttem a nap nagyrészét, szóval idővel el kezdett fájni a vállam, nyakam. Régebben próbálkoztam mindenféle sporttal,úszás, zumba, futás, de kitartóan nem csináltam sosem. A zumbától és futástól nekem fájt a csípőízületem. Az első jógaórákon a jobb karomat alig tudtam felemelni, mozgatni, olyan fájdalmaim voltak. Eleinte úgy tűnt, hogy milyen egyszerű gyakorlatokat , pózokat kell csinálni, aztán az izomláz néha jelezte, hogy milyen komoly munkát csináltunk az órán. Később persze már azokat az egyszerűnek tűnő kezdő gyakorlatokat is tudatosan kezdtem csinálni, amelyeknek fantasztikus hatásuk van. A közérzetről nem is beszélve, a változókori hangulatváltozásokról, látványosan el kezdett jobb kedvem lenni, változott a testtartásom, az íróasztaltól felállva is beiktattam néhány gyakorlatot, amelyeket Emese mondott. Fokozatosan azt vettem észre, hogy jól érzem magam, a testem, az alakom kezd átalakulni, a nyakam milyen laza, milyen izmos vagyok, egyre elégedettebb vagyok önmagammal. Testileg, lelkileg, szellemileg. Beleszerelmesedtem a jógába, amit Emesének köszönhetek. A vállam  tökéletes és sehol semmi nem fáj, a nyakam húszéves koromban nem volt ilyen. Két éve egy szem gyógyszert nem szedtem , a vérnyomáscsökkentőt is elhagytam. Semmilyen változókori tünetem nincs,  jól alszom éjszaka. Sokkal nyugodtabb vagyok, otthon is jógázom , ha éppen  nincs óra. A környezetemben is kérdezgetik, hogy mi a titkom, és mitől fiatalodtam meg. Bármilyen jellegű gondod van, a jóga elvezet a megoldáshoz.

Judit 52 éves 

Mióta gerincjógára járok, gerincproblémáim szinte teljesen megszűntek. Nagyon sokat fájt a nyakam, alig tudtam elfordítani a fejem, a vállizületek nagyon merevek voltak, szinte mindig fájt a derekam. A gerincjóga gyakorlatai , a sok nyújtás szinte teljesen megszüntette ezeket a problémákat. Igaz,  otthon is minden nap gyakorolok, hiszen nagyon fontos a szintentartás. Újra rendszeresen tudok futni, és a komfortérzetem sokkal jobb, mivel nincsenek fájdalmaim.Néhány napja még spárgába is lementem, pedig ez még soha nem sikerült. Mindenkinek csak ajánlani tudom korosztálytól függetlenül, mert NEM KELL A FÁJDALOMMAL EGYÜTT ÉLNI.

T.Valéria  49 éves

Még soha nem voltam ilyen pozitív,mint most a jóga után.

Egy kaposvári gimnazista

Jóga életkortól, súlytól függetlenül.

A kezdőtanfolyam nyolcadik foglalkozása után már érzem jótékony hatását .  Javult az állóképességem, egyensúlyérzékem. A derékfájásom és egyéb izületi fájdalmaim csökkentek.  Reggelenként könnyebben kelek. Örülök, hogy lányaim ötlete alapján elkezdtem Emeséhez járni annak ellennére, hogy - bár aktív életet éltem- soha nem sportoltam.

K-né Judit Kaposvár 67 éves 70 kg-os

Miért szeretek Jógázni?

56 éves vagyok, ülő munkakörben dolgozom.

Egy évvel ezelőtt kezdtem jóga órára járni, hetente egyszer, közben egy kicsit otthon is egyedül, de az közel sem ugyanaz.

Gyakran fájt a nyakam, vállam, derekam.

Amióta jógázom, a vállfájdalom megszűnt, a derekam sokkal hajlékonyabb lett, a kerti munkákat /hálaistennek van bőven / könnyebben végzem, szívósabb is lettem.

Óra után szárnyalok hazafelé / igaz biciklivel járok /.

Jó kis csapat a miénk, akikkel együtt járok, az oktatónkat nagyon szeretjük, velünk együtt csinálja végig a gyakorlatokat, mindent részletesen elmagyaráz ahányszor csak kell.

Csak egy a baj, túl gyorsan röpül az idő, ilyenkor hamar letelik a másfél óra.

Tóth Lajosné

Kadarkút 

A sors így dolgozik. Ha valamit nagyon akarsz és kéred , megadja. Nagyon régen szettem volna megismerkedni a jógával – nem csak könyvből. Túl az ötödik X-en, túlsúllyal „megáldva”  nehezen tudtam elképzelni magam, hogy bekopogjak egy jógaoktatóhoz, hogy fiatal, karcsú hölgyek között engem is tanítson.

Három évvel ezelőtt aztán elém vezetett a sors egy fiatal kollégát, akivel e tekintetben hasonló a felfogásunk.  Ő megtalálta Szombatfalvi Emese jógaoktatót és rendszeresen járt az óráira. Ismerte régi óhajomat és meggyőzött: „Hidd el, Ő egy olyan oktató és ez egy olyan csoport, hogy még téged sem néznek ki onnan.”

Hála Emesének így ismerkedem azóta a jógával a gyakorlás szintjén is.

Számtalan előnyét tapasztaltam a jóga gyakorlásának a fizikai test szintjén. Jobb, egészségesebb a testtartásod, könnyebben mozogsz, nem nyikorognak az izületeid, nem fáj a derekad, kevésbé vagy fáradékony és  reményeim szerint később lesz elválaszthatatlan tartozékom a kampósbot.

Az igazi haszon – inkább áldás – viszont egy számomra új világ- és létezés szemlélet megismerése, a lelki-testi egyensúly – ezáltal a nyugalom -  állapotának elérését lehetővé tevő módszerek elsajátítása.

Természetesen ez nem lehetséges heti egy órában, bármilyen profi is az oktató. Nagyon sokat kell még tanulnom a jóga filozófiájáról – és ami eddig még nem sikerült – folyamatos és rendszeres gyakorlás kell ahhoz, hogy valamelyest, da egyre jobban megközelítsük azt amit a JÓGA teljességnek nevez.

Papp László

A jóga csodálatos hatásait először 19 évvel ezelőtt tapasztalhattam meg,amikor 30 évesen a visszatérő szédüléses panaszaimmal az akadémikus orvoslás semmit nem tudott kezdeni.Autodidakta módon könyvből,kazettáról elkezdtem jógázni,és csodák csodája megszűnt a szédülésem,és hihetetlenül eufórikus érzés töltött el a gyakorlások után .Minden nap szinte már alig vártam a gyakorlás idejét.

Szombatfalvi Emeséhez 5-6 éve járok jógára,és elmondhatom,hogy a csoportos jógázás és az egész foglakozásnak a a légköre   valami varázslatos élményt nyújt.Emese elbűvölő személyiség!

20 km-ről járok be Nagyatádra,de nincs az az időjárási viszontagság,vagy bármi egyéb ok,ami miatt kihagynám az órát.

Belgyógyász,akupunkturás orvosként mindenképpen kihangsúlyoznám,hogy a jóga NEM TORNA! Egy-egy ászana felvétele,illetve ennek kitartása az izmok és az izületi szalagok olyan mértékű nyújtását váltja ki,amit semmiféle tornagyakorlat sem tud kiváltani.Ennek magyarázata az ászanák energetikai hatásában keresendő,hiszen a nyújtás révén az akupunkturás meridiánokban a Qi keringése megindul(ez nagyon jól érezhető is)Emellett a légzés szabályozása,figyelése,a befele fordulás is jelentősen hozzájárul a jótékony hatásokhoz,az eufórikus érzetek kiváltásához.

Orvosként mindenkinek csak ajánlani tudom a jógát életkortól,betegségtől függetlenül!

Dr Kozma Magdolna

Én kb 8 hónapja jógázom Emesénél és nagyon tetszik!  Hetente egyszer járok és naponta fél órát mindenképpen, ha tehetem legalább másfél órát is szoktam otthon jógázni. Úgy érzem, hogy nagyon jót tesz, bár inkább egyelőre csak a fizikai vonatkozásait érzem, a lelki oldala, a gondolkodásmód elsajátítása - gondolom - hosszabb folyamat lesz. Azt hiszem megtaláltam azt, ami igazán nekem kell.  Erősíti az egyensúlyérzékünket ,a koncentrációt , fejleszti az izmainkat, rugalmassá tesz  stb. Nekem  már  pár hét  is komoly változásokat hozott.

Egyszóval csak ajánlani tudom.

Családom biztatására gerincproblémák miatt kezdtem jógázni szeptemberben. Ekkor már alig bírtam mozogni és teljes letargiában voltam. El sem tudtam képzelni hogy fogok én jógázni mikor még mozogni is alig bírtam? De komolyan mondom már az első alkalom igen jó hatással volt rám mind fizikailag, mind szellemileg.Azóta ez csak fokozódott: -sokkal könnyebben, gyorsabban mozgok

-nyaki fájdalmaim teljesen eltűntek

-fejfájásom ritkult és enyhébb a fájdalom

-egy ideje már nem szédülök

-szellemileg is fittebb vagyok

Nem csak heti egyszer Emese óráján jógázom, hanem itthon is minden nap legalább 5-10 percet.Először csak gyakoroltam amiket Emese ajánlott, később pedig elkezdtem a nekem előnyösebb pózokat csinálni. Rám nagyon jó hatással van a jóga, csak ajánlani tudom mindenkinek!

H.Ági,51 éves

Mikor megtudtam, hogy anyukám jógázni fog nekem is megtetszett az ötlet. Több helyről hallottam már hogy szellemileg és testileg is jó hatással van az emberre. Jövőre érettségizni fogok, idén is sok tanulnivalóm van már, emiatt sajnos nincs időm mozogni. Én igazából ezért kezdtem el jógázni, hogy kevesebb stresszel teljen el ez az év és hogy mozogjak valamit. A jóga kettő az egyben, számomra főnyeremény! Reggelente már nem esik nehezemre korán felkelni, több energiám van tanulni, türelmesebb vagyok és még mozgok is.Örülök, hogy van rá lehetőségem, hogy jógázzak. Nekem teljesen pozitív tapasztalataim vannak. Biztos, hogy amíg tudok, eljárok jógára. Mindenkinek ajánlom! :)

H.Imola,17 éves

Korábban is próbáltam jógázni, magamtól, de nem tudtam, hogy jól csinálom e, de alapban tetszett a mozgáskultúra. Elsősorban az elmém stestem kapcsolatán szeretnék a jógával változtatni, hogy minélnyugodtabb legyek, s összeszedettebb, vissza tudjak venni a gyorsélettempóból, ami mindenkire jellemző ma már. Ülőmunkát végzek s egyregyakrabban fájt a hátam, a jóga által próbálom erősíteni gerincemet,feloldani a testemben lévő feszültséget. A jógázás egyfajta élmény,amikor talán közelebb kerülök (én legalábbis), egyfajta felsőbbenergiához, s pozitív érzésekkel töltődöm fel, s erősítemlelkivilágomat, akaratomat. Segít levetkőzni az anyagi világot s aspiritualitást erősíti bennem, ami talán az egyetlen megoldás egyörömtelibb életre.

Gelencsér Brigi

Szeretek hozzád jógára járni. Példa vagy a jógázók számára, hogy mindenki elérheti azt amit akar, és hogy biztos van olyanelfoglaltság, amit ilyen szeretettel, és kedvvel művelhet, mint Te a jógát. Az órák dinamikusak, az is élvezetes amikor egy- egy történetben, magyarázod el akár az egyetemes szeretetet akár egyszerűbb gondolatokat. S mindenkire figyelsz. Egyszóval fejlesztőek az órák, mind testileg, mind lelkileg.

Gelencsér Brigi

Már több mint két éve jógázom, előtte pedig könyvekből próbálkoztam vele. Amikor első alkalommal elmentem Emese órájára, rájöttem mennyi minden nincs a könyvekben leírva a jógáról, illetve mennyire sokat kell még tanulnom.

Emese nagyon jól tudja ezt oktatni, és mindenkire figyelve vezeti le az órát, kijavítva a hibákat. Nagyon aprólékosan, érthetően elmagyaráz mindent, ami fontos.

Mindenhol azt olvasni, hogy a jógázás milyen egészséges, de ez nem is a legfontosabb szerintem. A mindennapi rohanó életben kell egy kis megállás, ahol a nyugalom és a béke vár. Ezt adja a jóga számomra.

Mindenkinek csak ajánlani tudom aki, aki komolyan akar a jógával foglalkozni, kezdőnek és haladónak egyaránt hogy bátran és bizalommal keresse fel Emesét, mert mindig van mit tanulni.

Üdvözlettel:

Horváth-K. Norbert

Mondhatnánk, hogy a jóga az életnek olyan sajátos élménye, amit igazából át kell élni. Valójában azonban nem erről van szó.

Hanem arról, hogy a jóga maga az az életesszencia, mely által képessé válunk a világ gyönyörűségeit, lüktető életerejét befogadni, az életet nem túlélni, hanem valóban átélni. A bensőnkben szétáradó mosolyos harmónia képessé tesz arra, hogy a belülről sugárzó életderű kifelé is hasson, és lassanként kiszínezze a körülöttünk lévő addig szűrkének látott világot.

A jóga a legtermészetesebb komplex multivitamin-adag. :)

A jóga egyszinten például gerinctorna. Szomorúan látom a sok derékfájós, hátfájós a „kényelmes” „megsemtudokmozdulni” önsajnálatba süppedő embereket. A jóga megelőzi, sőt meggyógyítja a gerincbántalmakat.

A jóga másszinten a legjobb stresszoldó. Egy idő után valóságos védőburkot vagyunk képesek magunk és a rosszindulat, a gonoszság, az irigység, az ártó szándék köré vonni. A szívünk nyíló, illatos virág marad, s nem sértheti semmi, mert felfedezzük és működtetni tudjuk saját belső sugárzó lelki erőinket.

A jóga által olyan lelki és testi fittségre teszünk szert, mely által énképünk, testtudatunk összhangba kerül, átélhetjük, kivirágoztathatjuk nőiességünket és emberségünket.

A jóga a szellemi és égi szféra találkozása is egyben.

Na itt még nem tartok igazából. :)

De a fejlődés lehetősége bennem van - a jóga által is.

S mindez igazi mester nélkül nem megy.

Emese az a jógaoktató, akinek végtelen szeretetére és tudására rábízhatod magad, s ha te is akarod, mindezt megtapasztalhatod.

Kívánom, hogy így legyen!

Pintér Karolina

Nagyatád, 2010. november 23.

"Én még csak néhány hónapja ismerkedem a jógával,igaz, hogy még nem tudom pontosan csinálni -, de már érzem a jótékony hatását.pl.:sokkal hajlékonyabb vagyok.
Engem a jóga gyakorlása megnyugtat, azt vettem észre,hogy pozitívabban állok az  életem eseményeihez."

Mészáros Lászlóné

Miért a jóga?!

Másfél éve kezdtem a jógát. Az érdeklődésem már régebbről ered.Sok-sok jó tapasztalatot tudok elmondani azóta. Megváltozott a tartásom , az állóképességem ,a munkabírásom.Könnyebben megy minden fizikai tevékenység ,mintha  megolajozták  és megjavították volna a testem. Sok kisebb és nagyobb betegségen és műtéten átestem már. Azt gondolom és tapasztalom, hogy a jógával jól karban tudom tartani magam.

Még van valami, ami mostanában körvonalazódik bennem. Amikor jógázom nincs múlt, nincs jövő csak a jelen itt és mostja. A gyakorlatok végzése közben lecsendesednek  bennem  a kavargó gondolatok . Ez az az állapot, amit nagyon nehéz leírni , igazából csak megélni lehet.

Mindenkinek csak ajánlani tudom,hogy próbálja ki.

Bálint Kriszta