A jóga  az önfejlesztés legősibb élettudománya fizikai , mentális és transzcendentális síkon.  Fizikai hatása az egészség és az életerő fenntartásában nyilvánul meg. Mentális hatása a gondolataink és az elménk működésének tisztulásában jelenik meg. Transzcendentális  eredménye az ember  valódi  énjének a megtalálása.

Az elvont fogalmak a tapasztalatokon keresztül egyéni tartalommal töltődnek fel . A   szeretet, az egység ,  a létezés, a tudás,  az öröm  nem megfoghatatlan fogalom már.  A jóga alapja a védikus filozófia.

 A jóga alapvető célja a tudatosság fejlesztése,  amely által egyensúlyba kerül a kinyílt külső és belső világunk.

 

A hatha jógáról:

Ez volt az első iskola, amelyik elismerte, hogy a fizikai testen keresztül, a légző és tisztító gyakorlatok által is el lehet jutni egy magasabb tudatszintre.

Ahhoz, hogy lényünk belseje felé tudjunk haladni, uralni kell tudjuk testünket és elménket. 

A kitartott testhelyzetekben, jógapózokban erősítjük és nyújtjuk izmainkat, teret hozunk létre az ízületekben , stimuláljuk belső szerveinket, belső elválasztású mirigyeinket, felfrissítjük a vérkeringést. Ezek a fizikai gyakorlatok nagy hatást gyakorolnak testi és lelki egészségünkre. A koncentráció, az elcsendesedés, a befelé fordulás az idegrendszerünket egy egészen másfajta mederbe sodorja és ez képes feloldani a depressziót, a stresszt .

A nyújtó gyakorlatok elsődlegesen a gerincre irányulnak. A blokkok feloldásával szabaddá tesszük az energiaáramlást a gerinc mentén lévő csatornákban . Az idegfonatok segítségével az energia eljut minden belső szervünkhöz, ami biztosítja azok harmonikus működését. Ahogy a keleti mondás is tartja, a hosszú élet titka a hajlékony gerinc.

A hatha jóga a test edzésével kezdődik és annak legyőzésével végződik.

A jógában az egészség nem cél, hanem eszköz. Az egészség azonban mindennapi életünk elengedhetetlen feltétele. 

Sivananda rendszer:

Sivananda

A XX. század elejétől kezdve több tiszteletreméltó indiai tanár utazott Nyugatra és iskolákat hoztak létre, hogy elterjesszék a jóga tanát a világban.

 

Sri Szvámi Sivananda 1887-ben született jógi egész életét az emberiség szolgálatának és a Védanta bölcselet tanulmányozásának szentelte. A spirituális élet feltételét hat egyszerű parancsolatban határozta meg :„Szolgálj! Szeress! Adj! Tisztítsd meg önmagad! Meditálj! Valósítsd meg önmagad! ”

A jóga ősi bölcsességét öt alapelv köré csoportosította, mely a Sivanada rendszer fő jellemzőjévé vált. Ezek az alapelvek: helyes testgyakorlás, helyes légzés, helyes táplálkozás, pozitív gondolkodás és meditáció.

Iyengar rendszer:

IyengarA ma élő jógamesterek egyik legkiemelkedőbb alakja az immár 70 éve a jóga útját járó B.K.S.Iyengar. A világhírű jógi 1918-ban született és haláláig 2-3 órát gyakorolt naponta. Vallotta:,,Az előrehaladott kor nem állhat a gyakorlás útjába.” Iyengar egyesítette a klasszikus hatha jógát az emberi testre vonatkozó aprólékos utasításokkal . Egy pontos beállításokon és mozdulatokon alapuló új jógastílust alakított ki.